LECTURES

LLIBRES LLEGITS 2014

 PERFILS DE NORA de Margarida Aritzeta.

Un llibre sorprenent. On es barreja pintura, música, política, passió, misteri i gran sorpresa final. Una performance regada amb un vi molt "especial" 
Gener 2014

 UNA LLETRA FEMENINA COLOR BLAU PÀL.LID Franz Werfel

Un petit llibre on pots veure quan miserables poden arribar a ser les persones quan tenen el poder a la mà. 
Gener 2014

 LA FELICITAT Lluís-Anton Baulenas

Una història sorprenent de la Barcelona de principis del segle XX. Una màfia a la catalana, nova resistribució de la ciutat, converses amb els morts i personatges marcats per un passat incert. En el marc de la Setmana tràgica.
Febrer 2014

 EL SO DE LA MEVA VEU  Ron Butlin

Una història terrible d'algú que tenint tot a la seva mà és víctima de l'alcohol. No pot sortir del "fang" sense una copa, i dues, i tres... Sentir-se malament per no poder tenir una erecció, sentir-se malament per conduir begut amb els seus fills al cotxe, no poder fer una reunió sense abans haver assolit el  fals nivell de seguretat que li dóna l'alcohol... El drama de l'alcoholisme.
Febrer 2014

 EL VALLE SIN NOMBRE Ibon Martín

Una preciosa novel.la ambientada en el País Basc a l'Edat Mitjana. L'Ibon ha escrit alguns llibres sobre rutes i vies tan del País Basc com de Catalunya. Això és nota a l'hora de llegir el llibre, la seva primera novel.la, perquè et dóna tota classe de detalls del paisatge i els costums del seu poble (i del nostre) 
Molt ben documentat i ambientat. Tant... que crec que aquest estiu no em podré resistir a visitar la vall d'Oialde i conéixer d'aprop el paisatge que va donar vida a Aitor, un noi que va viure lligat a la terra i al Senyor durant molts anys, però que va aconseguir la llibertat! Super recomanable per als amants de la literatura medieval.
Febrer 2014

 AIGUA PER A ELEFANTS Sara Gruen

Amb l'embolcall del món del circ, ens mostra la vida d'uns personatges perseguits per la crisi americana dels anys de la llei seca. El llibre molt millor que la pel.lícula! Com sempre!
Març 2014

 TRES DONES FORTES Marie NDiaye

La història de tres dones que cerquen la seva llibertat. Al principi de la lectura pensava que en un moment o altre aquestes històries es trobarien... però només ho van fer de passada, només va ser una coincidència. La última història, va ser molt dura, molt i molt... vaig acabar la lectura plorant de ràbia, de compasió, d'impotència. 
Març 2014

  EL TEMPS DEL LOTUS Tew Bunnag

Un preciós llibre que parla de la mort. Però també del camí que  recorrrem fins a arribar-hi i tot allò de valuós que ens trobem, allò que val la pena. Només mirar la coberta, ja saps que alguna cosa meravellosa s'amaga entre les seves pàgines.
Abril 2014


  A SANG FREDA Truman Capote


Què podria dir d'aquesta novel.la? Una meravella, senzillament. La forma de narrar els fets, la trama, tot, tot i tot!
Abril 2014

 WABI-SABI Francesc Miralles

Els llibres de Francesc Miralles sempre són especials. Tot i que són senzillets, són una mica com el coc ràpid que sempre em venen de gust. Aquest és doblement especial, perquè va ser un regalet de la meva amiga Vero i va arribar en uns dies molt i molt especials.
Abril 2014

 L'HOME D'ORIGAMI Joan Carreras
L'home d'origami, així, per resumir, és la història d'algú que no sap estimar, barrejat amb pesonatges que estimen estrany, que estan perduts.. Un llibre que fa pensar en l'absurditat de l'existència d'alguens persones.
Abril 2014

   LA CASA CANTONERA. Sílvia Alcàntara

Espatarrant. És la segona vegada que el llegeixo i m'encanta com es pot dir tant en tan poques paraules. Xulo, xulo.
Abril 2014

   VOCES EN EL LABERINTO. Cèline Curiol

L'he llegit en dues etàpes. A la primera el vaig deixar, perquè em feia ràbia que algú es pogués conformar amb res (sé per experiència que això no duu enlloc) Quan el vaig tornar a agafar, ho vaig fer amb l'esperança de  que la història canviés de rumb. I ho va fer! Els personatges ficticis, com els reals, evolucionem amb el temps!
Maig 2014

   EL SENTIT D'UN FINAL. Julian Barnes

Quan el passat torna, res és igual com ho recordavem. És cert que la memòria, traïdora ella, recoda les coses com vol i si són qüestions d'amor molt més. Filtres falsos per no enderrocar-nos. Molt xula!
Maig 2014


   EL PETIT LLADRE D'OMBRES. Marc Levy

Us ben asseguro que hi ha títols que em poden. Aquest és un d'ells. Quan veig un títol així, el llibre és meu! A vegades m'emporto una decepció... Això és el que té fer-se expectatives...
Amb això no vull dir que sigui lleig, ni molt menys, és boniquet, però no m'ha deixat emprenta!
Maig 2014

   EL CÁTARO IMPERFECTO. Victor Amela

Per què em deuen agradar tant aquest tipus de novel.les? Suposo que es perquè es com si em trobés dins d'una pel.lícula. Ho visc intensament!!!!  
És una història de grans contrastos i a banda del que ens narra, també ens fa pensar. Les passions humanes no canvien amb el temps. Són primitives i perennes. L'amor, l'odi, la venjança, la traició, l'esperança... sempre són iguals, en totes les èpoques.
Maig 2014  
DESIG DE XOCOLATA. Care Santos

Vaig començar la història llençada. Em va encantar aquell amor a tres bandes. Vaig continuar amb la segona part, no estava malament i vaig acabar sense pena ni glòria, això sí, per celebrar-ho em vaig menjar uns bombonets que tenia reservats!
Juny 2014


 L'HOME DESCONCERTAT. Tian Riba

M'ha encantat... senzillament. No hi ha una gran història èpica, ni cap mena d'estrategia d'escriptura. No parla d'història, ni tampoc hi ha uns super personatges... Però hi ha el Bru, un capullo integral que en el fons és un desgraciat, que només ha triat ferir a les persones que més estima. Hi ha reflexions i opinions del protagonista que donen què pensar; hi ha també frases boniques d'obres clàssiques, hi ha algún paràgraf carregat d'humor i el drama d'algú que no fa més que queixar-se. Però tot i així, m'ha agradat!

Juny 2014


   EL QUADERN DE NICOLAAS KLEEN

No és de cap de les maneres el tipus de llibre que m'agrada. I per què els llegeio doncs? Perquè porto tres clubs de lectura i crec que hi han de tenir cabuda tots els gèneres. Però... gràcies a això precisament, tinc la possibilitat de llegir coses que m'acaben sorprenent positivament, i aquest és el cas d'aquesta novel.la. A banda dels ditxosos noms holandesos, que valga'm deu! que difícils són de pronunciar, la trama ha sigut xula! 

Juny 2014

TERRA EMBRUIXADA

Aquesta novel.la d'Eric Hart, em va descobrir les torberes. No n'havia a sentit a parlar mai de les torberes i a partir d'aquí vaig em vaig anar documentant. En quan al llibre, està bastant bé. Una vegada més, queden al descobert les nafres de l'ànima i les conseqüències de tot plegat.

Juliol 2014 MIL SOLS ESPLÈNDIDS

Rellegit, doncs havia de fer-ne un treball. Meravellosa novel.la on hi caben, tots els sentiments humans...

Juliol 2014

 EL RESSÒ DE LES MUNTANYES

I de Mil sols esplèndids vaig saltar a El ressò de les munanyes... Una vegada més Hosseini, m'ha robat el cor. Que difícil prendre decisions a la vida, sobretot, perquè cadascuna que prenem va enllaçada amb totes les altres coses que anirem vivim. Hi ha coses, però, que són per sempre, com els amics i la família, malgrat que no hi siguin o que no siguem capaços de veure-ho!

Agost 2014

 LA MENNULARA

Com pot ser que una persona, en aquest cas una dona, pugui ser alhora tan estimada i odiada? Una curiosa novel.la, em va sorprendre.

Setembre 2014

 LA PERESA

Aquesta lectura la vaig fer acompanyada de l'autora, Olga Xirinacs. És curiós com la peresa, a vegades, ens porta per altres camins...

Setembre 2014

  EL POU DELS MAQUIS

Aquests dos llibres van donats de la mà. El primer és la novel.la basada en els fets reals.El segón és el recull de documents que es van fer per a poder fer la novel.la. 
Un cas real, un sumari encara obert, un gran engany...
Una preciosa novel.la que vaig tenir la sort de poder compartir també amb l'autora, Margarida Aritzeta que no va escatimar ni una engruna a l'hora d'explicar les vivències de la seva família i de la que ara és casa seva.
"Una vegada, a casa, hi havia 4 homes que feien un pou..."

Octubre 2014


  CASA DE TROBADES

Pot realment una nit canviar tota una vida? Pot un fet buscat, desitjat, gaudit, ensorrar-nos i hipotecar-nos el futur?

Novembre 2014


 L'ÚLTIMA TROBADA

Meravellosa... Marai ens endinsa profundament en els sentiments humans. L'amistat, l'amor, l'odi, la passió, la fidelitat, la vida, la mort... 

Novembre 2014

 L'ESTRANYA

Qui ho diu que no podem saltar-nos les regles? En Viktor, vol anar més enllà, sap que la distància l'ajudarà a trobar el camí i no s'equivcoca... Bonica, bonica!

Novembre 2014

 L'HERÈNCIA D'ESZTER


Quants malendandos corren pel món... Qui s'aprofita dels sentiments dels altres, de l'amor dels altres només té un nom... Malparit!

Novembre 2014

 PALMERES EN LA NEU

És difícil estar a l'alçada de les lectures anteriors. Qualsevol altra cosa, segur que també m'hauria semblat senzill al costat de tanta emoció. Però a favor de la novel.la de Luz Gabás, diré que m'ha descobert la illa de Fernando Poo, actual Bioko. També m'ha portat records de Cacao Sampaka la botiga de Barcelona on tenen els bombons més bons que he menjat, amb uns sabors super atrevits. I m'he guardat al cor la última frase que la deixo de regal per a qui ho llegeixi.

"Les petjades de les persones que han caminat juntes, no s'esborraran mai"

Desembre 2014 

LLIBRES LLEGITS 2013


 Carta al pare. Franz Kafka.Gener 2013

Un llibre potent. Un personatge, el protagonista, fosc, trist, negatiu, gris, complicat, carregat de complexos, introspectiu...

 84 Charing cross road. Helene Hanff. Gener 2013

Meravellós epistolari carregat d'amor als llibres i la lectura. Una història fantàstica, tendra i dolça. Un llibre on es poden llegir moltes més coses del que diuen les lletres! La peli, que porta per títol "La carta final", també està molt be. Tot i que ja sabem que passa amb els llibres i les pelis.

 Ni hi ha terceres persones. Ampar Moliner. Febrer 2013

Recull de contes amb el toc personalíssim de l'Ampar. Situacions que aparentment sembles còmiques, fins i tot de vegades poques soltes i tot, però que amaguen un rera fons ben tràgic. Ironia per un tub i ganes de provocar!

 El verí. Margarida Aritzeta. Febrer 2013

Una història real disfrassada de ficció. Secrets de família, silencis, morts... Novel.la d'intriga a la catalana.

  Seda. Alessandro Baricco. Març 2013

Una preciosa faula a cavall d'orient i occident. Un amor platònic, un amor real. Uns ulls que miren, un cor que estima. Un pressentiment, una realitat. La pel.licula del mateix títol, té uns paisatges i una fotografia impressionants.

La història de la meva calba. Arnon Grumberg. Març 2013

Una tragèdia còmica. Un protagonista totalment fora de lloc, carregat de maníes. Quin tip de riure!!!

  El mar de la tranquil.litat. David Castillo. Abril 2013

Un temps que ja és passat. Personatges anclats en una època. Barcelona dels anys 60 en un barri perifèric. Tragèdia d'aquells que no sabem mirar endavant i només es giren enrere. Molt justet...

 El país del núvol blanc. Sarah Lark. Abril 2013

Típica novel.la de tota la vida, ambientada primer a Londrés i després a Austràlia. Peripècies dels nous colonitzadors. Entretinguda.

 La cançó dels Maoris. Sarah Lark. Arbril 2013

Continuació de la saga familiar. El tercer ja no el llegiré. No m'agrada que tot vingui tant rodat. Ara ja en tinc prou!  Perfum d'alfàbrega. Francesc Pascual. Abril 2013

Novel.la rural. Filla d'uns mestres, acaba per establir-se en un poble on el fet de tenir una casa la fa pensar que l'arrelarà. Inadaptació d'una dona que lluita per trobar el seu lloc a la vida. Una mica trista.

  El port de les aromes. John Lanchester. Abril 2013

El port de les aromes és la traducció de Hong Kong. Tot i que el títol és molt suggerent, el contingut de la novel.la és molt crua. Revoltes, màfies, amors fustrats, solitud. Està ben relligat tot i els canvis d'èpoques en la narrativa.

  La magnitud de la tragèdia. Quim Monzó. Maig 2013

Una passada!!! Comences rient i acabes sorprès. Un geni total!!!

  L'art de viure. Goliarda Sapienza. Juny 2013

La història d'una dona que lluita per la seva llibertat a tots els nivells. Us aconsello que si no voleu perdre el fil, aneu anotant els personatges i les relacions que s'hi estableixen.

  Les hores llunyanes. Kate Morton. Juliol 2013

No em vaig poder resistir a la foto de portada! Tot i el moviment del juliol, em vaig enganxar ràpid. Però alguna cosa passava que no el podia continuar. Sempre sorgia alguna altra cosa que no em deixava continuar. Vaig esperar conèixer l'home de fang fins a l'últim moment. Em va encantar!

 El cielo sobre darjeeling. Nicole C. Vosseler. Agost 2013

Tot i ser un totxo el vaig devorar. Era fàcil, distret, i vaig tenir un cap de setmana sencer per a mi.! Un viatge a la Índia colonial. Un llibre d'estiu per passar unes estones entretingudes i deixar volar la imaginació. Sense secrets, sense complicacions, només anar llegint les aventures i desventures dels protagonistes.


 La vida de Pi. Yann Martel. Agost 2013

Com m'ha agradat aquest llibre... No us deixeu portar per la idea que és un llibre per nens. Quantes reflexions es poden fer darrere de cada frase, de cada capítol, de cada part... 
Si us agraden els animals i també les persones, si us agrada mirar que s'amaga de la pell cap a dins, heu de conèixer a Pi! 


  Diari d'una mare en tràmit. Soledat Gomis. Agost-setembre 2013

El diatari d'una parella que salten tots els obstacles per aconseguir adoptar un nen, en Noel. Realista. T'adones que la burocràcia és una barrera per la felicitat en molts i molts casos. 

 Bruíxules que busquen somriures perduts. Albert Espinosa

Un llibre tendre i senzill amb un títol bonic Història fàcil (massa fàcil) 

 La filla del mar. Àngel Guimerà

Es que un clàssic no falla mai!!! 

 La llibreria de les noves oportunitats.Anjali Banerjee

Va començar molt be, però després va acabar com una novel.leta romàntica que ha d'acabar be per força. Llàstima, pintava xula!

 Se sabrà tot. Xavier Bosch

Una bona trama, un llenguatge directe. Una ullada al món del periodisme. Un adonar-se que ens fan anar per allà on volen. Un plantejar-se que la informació a vegades pot ser una navalla que talla i fa mal.

 Jo confeso. Jaume Cabré

Una obra mestra. (Rellegit) Volia trobar els punts, els moments que vam comentar amb l'autor.

   Aloma. Mercè Rodoreda

Sempre benvingudes les protagonistes dels llibres de la Rodoreda (Rellegit)

  Verd aigua. Marisa Madieri

Dietari de la protagonista. Íntim, intens, meravellós... Complementat pel postfaci  de Claudio Magris, el seu marit. Una petita joia.

 En el claro del bosque. Marisa Madieri

Una preciosa faula sobre una margarida, Dafne. Dolça i tendra història on es posen de manifest els comportaments estranys que de vegades tenim els humans.
1 comentari:

  1. A mi em va encantar 84 Charing Cross Road, el llibre i la peli..., molt també!, l'Anthony H. i l'Anne Brancroft fan unes interpretacions fantàstiques. La lectura del llibre, però, permet segones interpretacions, molt boniques.

    ResponElimina